Historie a úspěchy KFC se nepochybně váží k osobě Colonela Harlanda Sanderse - autora speciální směsi 11 druhů bylinek a koření, pomocí které jsou připravována kuřata pouze v restauracích KFC. Colonel Sanders, jehož podobiznu můžeme vidět v logu KFC, je považován za průkopníka zařízení rychlého občerstvení a franchisingu.
Píše se rok 1930. Colonel Harland Sanders koupil motel a kavárnu v Corbinu v americkém státě Kentucky. O devět let později v roce 1939 ve věku 40 let vytvořil tajnou směs 11 druhů bylinek a koření nazvanou Original Recipe. Takto připravovaná kuřata poprvé podával ve své restauraci. Za dalších 17 let se Sanders rozhodl prodat svůj tajný recept vlastníkům jiných restaurací. V roce 1968 už fungovalo 638 restaurací KFC a v roce 1971 bylo v provozu již 3500 restaurací.
V dnešní době nabízí síť restaurací KFC znamenitá kuřata ve více než 11 000 restauracích v 90 zemích světa.
I přes skutečnost, že na celém světě restaurace KFC nabízejí více než 400 různých produktů (od Chicken Pita v Kuvajtu přes Lososový sendvič v Japonsku až po Mean Griens v USA), základní nabídku tvoří kousky kuřete připravované podle tajného receptu Colonela Sanderse.